10 tips voor het aanschaffen van een duikbril

 1. Is de duikbril van siliconen of iets anders gemaakt.
  Een belangrijk onderdeel van een duikbril is het skirt, dit zorgt ervoor dat de bril comfortabel en waterdicht aansluit op je gezicht. Alleen echt siliconen geeft dit resultaat. Brillenvan siliter of andere materiaalsoorten lijken goedkoper maar zorgen voor veel ergernis.
 2. Past de bril goed op je gezicht?
  Zet de bril op zonder de band vast te maken. Zorg ervoor dat er geen haren tussen het masker zitten. De onderkant van het masker moet boven je bovenlip zitten (niet erop anders gaat hij lekken).
 3. Druk de bril stevig tegen je gezicht bij het passen.
  Een duikbril moet tijdens het dragen losjes op je gezicht zitten. Alleen tijdens het passen kan je door stevig drukken testen of de brug niet vervelend tegen de bovenkant van je neus drukt. 
 4. Ben je brildragend?
  Het is mogelijk om je duikbril te voorzien van glazen op sterkte. Zowel verziend als bijziend kan opgelost worden in je duikbril. Bepaal dit wel voordat je een duikbril aanschaft want niet iedere bril is daarvoor geschikt.
 5. Let er op dat de band makkelijk verstelbaar is.
  De duikbril wordt met een siliconen band op je hoofd bevestigd. Aan beide zijkanten zit een verstelbare gesp waarmee je de band kan inkorten of verlengen. Kijk of dit voor jou een handig systeem is.
 6. Kan je makkelijk in je neus knijpen.
  Als je gaat duiken is er altijd het moment dat je moet klaren. Je moet dan wel goed bij je neus kunnen komen ook met handschoenen aan.
 7. Zit de middenbrug van de duikbril niet in je gezichtsveld?
  De twee glazen van je bril worden gescheiden door een midden brug. Soms kan deze zo hinderlijk in de weg zitten dat het irriteert.
 8. Sluit de bril goed af?
  Als je de duikbril geplaatst hebt, adem dan rustig in door je neus en houd je adem in. De bril moet zich vastzuigen en blijven zitten op je gezicht. Moet je krachtig ademen om de duikbril te laten zitten dan is dat vaak een teken van een slechte pasvorm. Beweeg en draai je hoofd nu een beetje heen en weer. Trek ook zachtjes aan je bril. Duw een beetje aan de zijkanten. Als de bril goed blijft zitten en hij knelt niet, dan is de pasvorm in ieder geval goed.
 9. Is er safety (veiligheids) glas gebruikt?
  Een duikbril moet voorzien zijn van “tempered glas”. Dit houdt in dat het glas in blokjes uiteenvalt en niet in scherpe puntjes als het breekt. Tempered glas herken je aan de opdruk op het glas. Dit kan zijn “tempered”, “temp”, “safety”, “secured”, enz.
 10. Let er op dat de glazen niet te ver van je ogen afstaan.
  Als de glazen verder van je ogen afstaan dan zie je het montuur aan de zijkant, het lijkt dan of je door een koker heen kijkt en dat verkleint het gezichtsveld.

Heb je na het snorkelen rode kringen of striemen op je gezicht waar de duikbril heeft gezeten? Dan heb je waarschijnlijk de band te strak afgesteld. Probeer de volgende keer een tandje losser. Nogmaals, de band zorgt er voor dat de bril op je hoofd blijft zitten, niet om lekken te voorkomen. Op onze website kan je zien welke modellen en kleuren er allemaal beschikbaar zijn.

Menu