Hoe onderhoud ik nou mijn duikfles????

Je duikfles is een zwaar ondergewaardeerd onderdeel van je uitrusting. als hij mazzel heeft word hij of zij  ;-) eens in de 5 jaar gekeurd omdat toevallig een oplettende vuller ziet dat de datum verlopen is. Hoe vaak wij hier  flessen aangeboden krijgen om te vullen waarvan het lijkt of de ratten er aan gesnuffeld hebben. Kapotte netjes verkalkte kranen die amper met goed fatsoen te openen of te sluiten zijn. Als wij dan het zwaar versleten netje van de fles afhalen dan zien we dat het zout enorm huis heeft gehouden achter het kunststof van het voetje en de roest pukkels al in geruime aantallen aanwezig zijn. Kortom dat betekend of einde fles als de roest te diep is doorgedrongen of opnieuw stralen, behandelen en spuiten.

Hier kan je goed zien hoe het zout is ingevreten op de lak

Had ik dat kunnen voorkomen is dan de vraag, ja is dan mijn antwoord!  als je twee keer per jaar het voetje en het netje van je fles verwijderd en het netje wast in schoon zoet water of als het netje te zwaar beschadigt is vervangen dan krijgt de roest minder kans om het staal van je fles aan te tasten en zal de lak langer meegaan.
Haal ook regelmatig de insert uit je kraan reinig hem met een koper borstel, vervang de o-ringen en plaats deze licht ingevet weer terug in de kraan. dit zorgt ervoor dat de insert niet vastroest door de zogenaamde passingsroest en dat hij in geval van onderhoud makkelijk te verwijderen valt

Dus:
twee keer per jaar voet en net verwijderen (kan je zelf)
twee keer per jaar insert reinigen en o-ringen vernieuwen(kan je zelf)
een keer per jaar inwendige inspectie (laat dat door je duikshop doen)
eens per 5 jaar Hydraustatische druk test (laat dat door je duikshop doen)

 

 

 

 

Menu