Navigatie

Waarom moet ik mijn ademset onderhouden?

Duikers zijn op bezoek op een plek waar hun lichaam niet voor is ontworpen. Onder water zit voldoende zuurstof alleen de manier waarop dat wordt aangeboden is niet geschikt voor onze menselijke kieuwen. De manier om toch te overleven is door een luchtbel onder water te creëren waarin we kunnen ademen. Vroeger zette men een emmer over hun kop en later fabriekte men een koperen bel die dan weer op een compressor werd aangesloten om zo de duiker van verse lucht te voorzien. Het ging wel eens mis omdat aansluitingen van slangen en/of afdichtingen van kijkvensters met povere middeltjes waren uitgevoerd.


Tegenwoordig is de SCUBA (Self Contained Breathing Apparatus) uitrusting zo uitontwikkeld dat problemen ontstaan door uitrusting eigenlijk niet meer voorkomen.
Mits! en dat zeg ik er wel bij mits deze onderhouden wordt. In onze reparatie afdeling worden wij met regelmaat geconfronteerd met uitrustingsstukken die bijna kapot zijn. Dat zijn dan bijvoorbeeld slangen die zo week zijn dat ze op klappen staan, o-ringen die gerafeld zijn, in en/of uitadem membramen die bijna lek zijn, hoge druk membramen met kleine scheurtjes en ik kan zo wel even door gaan. Bij het servicen halen we alles uit elkaar om de onderdelen met een ultrasoon reiniger schoon te maken. We vervangen alle o-ringen en de andere door de leverancier voorgeschreven onderdelen. Ook checken we de slangen, druk- en dieptemeter, aangesloten computer en inflator/droogpak aansluiting. De tweede trap en octopus worden gecontroleerd op lekkage. We eindigen met een uitgebreide lektest. Het afstellen van de voorgeschreven tussendruk en ademweerstand maken het verhaal compleet.

Ik weet het, een service van je ademset kost al snel 99 euro maar welk risico wil je lopen voor dat geld. Laat je set 1 keer per jaar of als je eerder 100 duiken hebt gemaakt controleren. Wij zorgen ervoor dat jouw set je het gevoel geeft in een veilige luchtbel te zitten. Ieder bezoek onder water is daarna weer een feestje.