Navigatie

Wanneer moet ik mijn slangen vervangen?

Een vraag die regelmatig aan ons gesteld wordt en waar moeilijk antwoord op te geven is. Het is wel een feit dat je niet geconfronteerd wilt worden met een ontploffende slang als je op vakantie bent of erger als je op 25 meter diepte zit.
Een slang slijt door twee belangrijke factoren, tijd en gebruikers- slijtage, De ene kan je niks aan doen want de tijd tikt door en gebruikers- slijtage kan je eigenlijk alleen maar voorkomen door zo min mogelijk te duiken. Dat is dus ook geen echte oplossing .
De leveranciers van de slangen vertellen ons dat we ze eigenlijk eens in de 5 jaar moeten vervangen en als we slim zijn doen we dat ook. Nog mooier is als we aan de buitenkant van de slang konden zien hoe die er aan toe is waarna we kunnen besluiten of we de slang moeten vervangen of niet. Er zijn een aantal factoren waaraan je kan zien of het beter is om de slang te vervangen. Ik probeer de belangrijkste hier voor je te beschrijven.

Verwijder eerst de eventuele sleeves en kijk bij de overgang van slang naar metaal of daar geen beschadigingen zitten.
Zoek daarna  aan de buitenkant naar (uitdrogings)- scheurtjes en kijk of de slang heel stug aanvoelt. Ook dat is een teken van veroudering. Daarnaast is heel belangrijk  als je de slang buigt bij de koppeling  of er dan een buikje ontstaat want dan is hij inwendig gebroken en moet hij vervangen worden.

Bij gevlochten slangen:
Kijk dan of de buiten mantel is gerafeld.
En deze laatste tip vergt wat ervaring “als je de slang buigt hoor je gekraak in de slang” ook dat duidt op inwendige verharding en dus kans op breuk. Gevlochten slangen zijn moeilijk te beoordelen bij twijfel vraag het aan ons. Als je jouw set voor zijn jaarlijkse beurt bij ons brengt kunnen we je goed laten zien of jouw slangen toe zijn aan vernieuwing of dat ze nog een seizoen mee gaan. In ieder geval hanteren wij altijd de regel: bij twijfel gewoon vervangen want het zal je maar gebeuren! Wil je meer weten over dit onderwerp kom gerust langs in de winkel. Wij  willen je graag uitleggen wat nou precies de punten zijn waar je op moet letten.